Kroatien resmål
Resebiblioteket.se Kroatien

Zadar

Staden Zadar ligger i norra Dalmatien mellan Rijeka och Split. Det är en charmig liten stad med smala gator, mysiga caféer och restauranger och ett rikt folkliv.

Zadar grundades för 3000 år sedan när Romarriket var på topp och staden har fortfarande monument kvar från den tiden. Där finns t ex ett stort romerskt torg och minnesvärda romanska kyrkor som S:t Donat (800-talet), Sv. Marije (1000-talet), S:ta Stošija (katedralen S:ta Anastasia, 800-talet) och S:t Krševan (1000-talet).

S:t Donats kyrka byggdes i början av 800-talet men har inte använts som kyrka sedan år 1797. Idag används den ofta som konsertlokal pga den fina akustiken.

Zadar har en skärgård som består av över 300 öar varav ett halvt dussin är bebodda. På de större öarna kan du bo på hotell och på de andra kan du hyra rum hos någon familj. Dagliga färjeturer förbinder Zadar och de största öarna. Den södra delen av Zadars skärgård utgörs av Nationalparken Kornati, efter namnet på ön Kornat, och består av 147 öar. Från hamnen i Zadar utgår dagsutflykter dagligen med båt till nationalparken.

Ca 30 km från Zadar och 170 km från Split ligger den nästan 100 kvadratkilometer stora Nationalparken Paklenica.

Turistinformation om Zadar: aktiviteter, boende, sevärdheter mm >>

morske orgulje - havsorgel

Här kan man sitta och lyssna på ljudet från en stor orgel (morske orgulje) med 35 pipor som ligger under vattnet.


S:t Donat kyrka

S:t Donat kyrka


St. Marys kyrka - Crkva Sv. Marije

St. Marys kyrka - Crkva Sv. Marije

  Sitemap | Kontakt | Cookies

  

Copyright © 2007-2021