Kroatien resmål
Resebiblioteket.se Kroatien

Shoppa i Kroatien

I Kroatien finns ett brett utbud av traditionellt konsthantverk, broderier, dockor i folkdräkter, terrakotta, keramik mm. På ön Pag säljs en berömd spets som tillverkats ända sedan renässansen.

Det finns marknader med frukt, grönsaker, blommor, skor, kläder, märkeskopior och souvenirer och stora köpcentrum med bl a märkesbutiker i de större städerna.

Slipstillverkningen i Kroatien håller mycket hög kvalitet. Slipsen eller kravatten har sitt ursprung i en halsduk som de kroatiska kavalleristerna bar på 1600-talet. Fransmännen kallade knytningen för à la cravate – ”på kroatiskt vis”.

I Rijeka kan man köpa ett speciellt lyckobringande smycke ”morčić”. En teori är att den ska ha skapats då staden oväntat befriades från en turkisk belägring på 1500-talet.

Kroatiens odlar och säljer torkad lavendel i små påsar eller som essens på flaska. Gastronomiska specialiteter värda att prova är t ex senap från Samobor utanför Zagreb, honung från Grohote på ön Šolta, osten paški sir av fårmjölk från ön Pag. Billigast är att köpa direkt från bönderna.

Öppettiderna för affärer och varuhus är vanligen öppna från klockan 8.00 till 20.00 på vardagar och lördagar mellan klockan 8.00 och 15.00. Många mindre butiker håller lunchstängt mellan 12.00 och 16.00. På turistorterna har många affärer större öppettider.

Handlar man en enskild vara för över 500 kuna har man rätt att få tillbaka momsen (PDV). Man ska då be om en blankett för momsåterbetalning – blankett PDV-P (Porezni cek) – som ska stämplas i affären. Blanketten lämnar man sedan till tullmyndigheten när man lämnar Kroatien. Mer information finns på http://www.carina.hr/

Annons:
Shoppinggata i Zadar

  Sitemap | Kontakt | Cookies

  

Copyright © 2007-2018